Jag gjorde Gumbo igår. Eller inte riktig, traditionsenlig Gumbo som i Louisiana, utan Gumbo efter mitt eget recept. Det blev supergott i alla fall. Om du är sugen på att göra en stark höstgryta med skaldjur och tabasco så kommer receptet här. Jag använder mig aldrig av mått och sånt, utan höftar mest och går på vad jag tycker smakar gott istället, så det här är inget exakt recept. Tycker man inte om skaldjur så kan man ha i lite vad man vill, det är det som är så bra med Gumbo. Som kyckling, fisk eller fläskkött till exempel.
Du behöver:
En gullök
Räkor
Musslor
Krossade tomater
Bönblandning (tex. kidneybönor, vitabönor, osv)
Tabasco eller Louisiana Hot Sauce
Hackad Cilli
Lite Creme Fraiche
Curry
Vitlök
Cayennepeppar
Salt
Hacka löken och fräs den i smör i kastrull tillsammans med curry. När löken blivit glansig, tillsätt bönblandningen och fräs ytterligare en stund. Häll sedan i de krossade tomaterna och en klick creme fraiche, rör om och tillsätt tabasco, salt och cayennepeppar efter smak. Låt det koka upp och lägg sedan i räkorna och musslorna. Låt inte grytan koka efter att du tillsatt skaldjuren. Serveras med ris.
Lycka till!
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete